czwartek, 27 marca 2014

Naturalne słodziki czyli słodzenie żywności bez użycia cukru

Każda mama wie, że dzieci uwielbiają slodkie smaki (zresztą kto ich nie lubi:)
Pocieszającą informacją jest fakt, że można zaspokoić pragnienie Dziecka na słodkie produkty bez narażenia na złamanie podstawowych zasad zdrowego żywienia.


Przedstawiam Wam listę produktów, które dostarczają słodyczy bez użycia cukru.
Produkty te są zdrowe, naturalnie słodkie i wydają się neutralizować gorycz w niektórych potrawach przez co są bardziej przyjemne, a tym samym łatwiejsze do zaakceptowania przez Dziecko.


Omawiane produkty należą do grupy tzw. naturalnych słodzików. Większość z nich jest również bardzo pożywna. Oznacza to, że wykorzystując je w przygotowanych przez Ciebie posiłkach zaspokajasz pragnienie Twojego Dziecka na słodkości oraz wyrabiasz w Nim nawyk poprawnego czyli zdrowego żywienia.
A o to właśnie chodzi każdej mamie, prawda???



Sposoby na słodzenie żywności dla Dzieci bez użycia cukru



- banany 
Doskonale dodają słodyczy a przy tym zawierają dużą dawkę potasu. Są doskonałym partnerem dla kwaśnych owoców oraz świetnie się sprawdzają w pieczeniu. Zaskakująco dobrze smakują z awokado, niektórymi warzywami oraz mięsem (kurczak, banan i brązowy ryż...mniam)


- jabłko
Zmiksuj słodkie jabłuszko i zrobisz doskonałe puree jabłkowe, które wspaniale smakuje same, ale również sprawdza się doskonale jako słodzik dla wielu potraw.  Zmiksowane jabłko świetnie się łączy ze wszystkimi kwaśnymi przecierami owocowymi, jak również z warzywami o silnym smaku, które Twoje Dziecko często odmawia zjedzenia (np.brokuł z dodatkiem przecieru jabłkowego). Podobnie jak banan sprawdza się w pieczeniu.


- gruszka
Aby nie było zbyt monotonnie jabłko można zastąpić gruszką.
Bardzo dojrzałe, soczyste gruszki nie muszą być nawet gotowane. Wystarczy je zmiksować, wymieszać i podawać.


- słodkie ziemniaki
Jak sama nazwa wskazuje są wszechstronnymi warzywami świetnie zaspakajającymi "głód" Maluszka na słodkości. Można śmiało je mieszać z innymi warzywami lub wykorzystać do tworzenia smacznych, bezcukrowych wypieków. 


- mleko matki
Mleko matki ma naturalnie słodki smak. Mleko dodane do stałych pokarmów dostarcza im nie tylko subtelnej słodyczy, ale również nadaje znajomy zapach, który może zachęcić Dziecko do wypróbowania nowych smaków.


- marchew
Ciężko jej jest dorównać słodyczy słodkim ziemniakom, ale udaje jej się neutralizować smak kwaśnych lub gorzkich potraw. Uwielbiamy słodycz upieczonej do miękkości marchwi. Jest słodsza niż kiedykolwiek.


- buraki
Cechuje je piekny kolor i wyjątkowo wysoka wartość odżywcza.
Buraki świetnie się komponują z innymi warzywami lub kwaśnymi owocami (doskonałym zestawieniem jest kwaśne, zielone jabłko z przecierem z buraków). Buraki również spawdzają się jako przyjemny dodatek do mięs, również w formie sosu.


- pieczone warzywa
Jednym ze sposobów na wydobycie słodycz z warzyw jest ich upieczenie. Pokrojone w kostkę, wymieszane z oliwą i pieczone do miękkości zaspokoją niejednego smakosza. Warzywa o silnym smaku, takie jak brukiew czy rzepa zyskują na smaku właśnie dzięki obróbce w wysokich temperaturach.


- suszone owoce
Namoczone w ciepłej wodzie suszone owoce takie jak: morele czy rodzynki możesz dodać do przecierów owocowych lub wegetariańskich albo wykorzystać do pieczenia. Są wyśmienite.



- olej kokosowy
W przeciwieństwie do innych olejów spożywczych olej kokosowy ma nieporównywalnie lepszy smak.
Kolejną jego zaletą jest to, że nawet gotowanie czy pieczenie nie powoduje utraty jego smaku. Co więcej olej kokosowy jest bardzo pożywny, przez co dostarcza pełną gamę korzyści dla Maluszka. Jedyny minus to niestety cena.


- cynamon/gałka muszkatołowa
Chociaż nie są do końca słodkie, to posiadają coś takiego, co wspaniale neutralizuje gorzki smak. Możemy je użyć przede wszystkim do przecierów owocowych, warzyw lub pikantnych zup. Mama i tata mogą dodać odrobinę cynamonu do kawy dzięki czemu zmniejszą potrzebę zapotrzebowania na cukier.





* Na mojej liście naturalnych słodzików nie znalazł się miód.
Miodu nie należy podawać Dziecku w pierwszych 12 miesiącach życia.



Mam nadzieję, że powyższa lista pomoże Ci zdrowo posłodzić posiłek Dziecka:-)

 Prośba o pozostawienie komentarza jeżeli znasz inne naturalne słodziki;-)









niedziela, 16 marca 2014

Zupa warzywno-dyniowa z królikiem



Ulubiona zupka mojego Dziecka. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Składa się zaledwie z 4 warzyw, a jej największym atutem jest dynia, która nadaje zupce słodyczy i delikatności.
Jedna z pierwszych zupek dla Dzieci z dodatkiem mięska. Można ją podawać po skończeniu przez Dziecko 6 miesiąca życia.