poniedziałek, 3 listopada 2014

Pajączki



Ciasteczka, które z pewnością zaskoczą, nie tylko smakiem, ale również formą. Ja przygotowałam je z okazji Haloween, ale można je zrobić na każdą okoliczność. Przepięknie ozdobią Wasz stół i wprawią w zachwyt nie tylko Najmłodszych. Przygotowanie pajączków nie zabiera dużo czasu, zwłaszcza jeżeli zostało Wam kawałeczek ciasta babkowego z weekendu. Pajączki możecie ozdabiać razem z Dziećmi. Gwarantuję, frajdy będzie co nie miara J



Ciastka orzechowe - składniki (20 sztuk):
1 i ¼  szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki zmielonych orzechów
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
szczypta soli
pół kostki miękkiego masła
kilka kostek gorzkiej czekolady
40 sztuk cukrowych oczu


W mikserze utrzeć masło i cukier na puszystą masę.  Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmielone orzechy, jajo i szczyptę soli. Następnie dodawać porcjami przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia, w dalszym ciągu miksując.    
Uformować 20 kulek o podobnej wielkości i rozmieścić je na 2 blaszkach wyłożonych papierem do piecznenia. Piec przez 10 min w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjąć blaszki z piekarnika. Końcówką tłuczka nacisnąć kulki, tak by je delikatnie spłaszczyć pozostawiając małe wgłębienia po środku. Blaszkę z ciastkami ponownie umieścić w piekarniku i piec 15-20 minut do uzyskana złotego koloru.


Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i przełożyć do woreczka/aplikatora. Wycisnąć czekoladę tworząc imitację nóg pająka – po 8 nóg na każde ciastko.


Kulki czekoladowe (a’la pops)
300 g ciasta babkowego (ja użyłam czekoladowego)
łyżka masła orzechowego/nutelli

Ciasto babkowe pokruszyć. Wymieszać z masłem orzechowym/nutellą. Odmierzając równe kawałki ciasta, formować kulki w dłoniach.

Resztę roztopionej czekolady użyć do przyklejenia oczu. Gotowe kulki włożyć w środek ciastek orzechowych, tworząc pajączki.  
Smacznego:)