poniedziałek, 23 marca 2015

Spagetti bolognese



Przepisów  na spagetti jest wiele i każdy ma swój ulubiony. Kocham bolognese za to, że nie jest zbyt wymagającym i pracochłonnym daniem. Można coś dodać, można coś ująć a i tak będzie smaczne. Robiąc dla siebie, możecie przygotować za jednym zamachem również dla Dziecka i odwrotnie.
Ja zapraszam na spagetti bolognese przygotowane specjalnie dla Dzieci. Moje spagetti będzie nieco słodsze od wersji podstawowej dzięki marchwi i selerowi , które dodadzą mu nie tylko naturalnej słodyczy, ale również chrupkości i delikatności. Z pewnością znajdzie ono wielu amatorów.
Zapraszam małych Makaroniarzy na pyszne włoskie danie



Składniki  (1 porcja):
100 g mięsa wołowego (zmielonego)
1 mała marchew
1/2 średniego selera
1 mała cebulka
2 pomidory
3 łyżki oleju
Natka pietruszka, oregano
Pieprz, sól (opcjonalnie)
Makaron spagetti



Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy mieso i smażymy do momentu, aż się zarumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub stratą na tarce marchew i seler oraz ćwiartki (lub ósemki) pomidorów obranych ze skóry. Dodajemy oregano.  Całość doprawiamy do smaku solą i/lub pieprzem i gotujemy na małym ogniu aż marchew i seler nieco zmiękną. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do sosu i mieszamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszkę.
Smacznego ;-)







środa, 18 marca 2015

Krakresy z kozim serem i koperkiem



Prosta w przygotowaniu przekąska o przepięknym zapachu koziego sera i koperku.
Zachwyci każdego członka rodziny. Krakersy można serwować z twarożkiem lub bez niczego, gdyż nawet bez dodatków smakują wyśmienicie.



Składaniki:
2 szklanki mąki
120 g sera koziego (startego na tarce)
4 łyżki schłodzone masła
3 łyżki koperku
5, 6 łyżek śmietany
szczypta soli (opcjonalnie)



Sposób przygotowania:
Mąkę, starty ser i schłodzone masło zagnieć. Następnie dodaj śmietanę i posiekany koperek.
Wyrabiaj dokładnie. Ciasto powinno wyjść elastyczne i miękkie. Gotowe ciasto owiń w folię spożywcza i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie rozwałkuj je bardzo cienko, najlepiej na papierze do pieczenia. Podsyp mąką, jeżeli to konieczne. Foremką wytnij kółeczka. Każdy krakers ponakłuwaj widelcem. Piecz w tempetarurze 200 stopni przez 10-15 min. do uzyskania złotego koloru. Smacznego!