wtorek, 29 września 2015

Batony owsiane

Batony nad batonami - zdrowe i energetyczne.
Idealna przekąska do zjedzenia w domu lub na  spacerku.
Możesz je przygotować według własnego uznania lub preferencji dziecka.
Przepis jest bardzo prosty a wykonanie zajmuje chwilę.
Batony przechowywać możesz w suchym miejscu nawet przez 2 tygodnie.
Spróbuj jakie to proste.
 
  

Składniki (na 8 sztuk):
1 szklanka płatków górskich
4 łyżki sezamu
60 g masła
1 łyżka cukru
¼ szklanki miodu
garść suszonych owoców:  żurawina, morela, śliwka
 
 
 
Sposób przygotowania:
Miód, masło i cukier włóż do rondelka i podgrzej na małym ogniu do momentu połączenia składników. Płatki górskie, sezam i pokrojone suszone owoce przesyp do miseczki. Dodaj do nich przygotowany wcześniej miód z cukrem i masłem. Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do blaszki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz przez 15-20 minut.  Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Pokrój na prostokąty. Przechowuj w suchym miejscu. 
 
 


  
 
 

czwartek, 24 września 2015

Zupka dyniowa


 
Zupka, która zachwyci każdego Maluszka nie tylko wyglądem, ale również smakiem i aromatem. A to wszystko za sprawą dyni, która nadaje zupce pięknego koloru oraz słodyczy.
Zupkę można dodatkowo pięknie ozdobić, robi się wtedy jeszcze badziej apetyczna. 

 


Składniki:
250 g dyni (np. hokkaido)
1 marchewka
½ pora
250  bulionu warzywnego lub rosołowego
3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietanki
łyżka oliwy z oliwek
kilka listków natki pietruszki do ozdobienia zupy

 

 
Sposób przygotowania:
Marchewkę i pora umyj, obierz i pokrój w plasterki. Dynię obierz ze skórki i wydrąż pestki. Pokrój w grubą kostkę. Do garnuszka wlej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojonego pora. Duś do miękkości. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną marchewkę oraz dynię i zalej  bulionem. Gotuj pod przykryciem ok 20 min. Chwilę odczekaj, aby zupka nieco przestygła, a nastęnie ją zmiksuj. Na koniec dodaj jogurt lub śmietankę. Zupke możesz również przyozdobić gotowaną marchewką lub natką pietruszki. Będzie pięknie wyglądać:)