sobota, 24 października 2015

Warzywne kuleczki


Zapraszamy na bardzo smaczne, mięciutkie warzywne kuleczki zrobione z sezonowych warzyw. Kuleczki mogą stanowić dodatek do drugiego dania, ale również można je wykorzystać jako samodzielną przekąskę na piknik.




Składniki:
5 różyczek brokuła
5 różyczek kalafiora
1 jajo
50 g żółtego sera
Szczypta soli
Siemię lniane (opcjonalnie)



Sposób przygotowania:
Różyczki kalafiora i brokuła umyj, a następnie zmiksuj. Odciśnij sok, który powstał w czasie miksowania. Zmiksowane warzywa przełóż do oddzielnych naczyć i dodaj do nich starty żółty ser, jajo oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Formuj kuleczki o średnicy 3 cm, a następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 15 min. Kuleczki przed upieczeniem możesz obtoczyć w siemieniu lnianym. 




sobota, 17 października 2015

Kruche ciasteczka


Nic nie przyniosło większej radości mojej Córeczce podczas ostatniej choroby jak wspólne pieczenie ciasteczek w kształcie misiów. 

Ciasteczka są maślane, ale się nie kruszą i to jest ich największą zaletą. 

Ciasteczka możesz ozdobić wszelkiego rodzaju lukrami i posypkami, choć "golasy" też smakują wyśmienicie. U nas zrobiły furorę. 

Przepis jest prosty i niezawodny, w sam raz dla zapracowanych mam :-)

 Polecam pieczenie i dekorowanie razem z dzieckiem,  naprawdę wciąga! 




Składniki:
1 szklanka mąki + odrobina mąki do podsypania
1/3 szklanka cukru
1/3 kostki masła z lodówki
1 łyżka śmietany
1 żółtko
1 łyżka cukru z wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia




Sposób przygotowania:
Na stolnicę wysyp mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodaj do nich pokrojone w kostkę masło.
W małym naczyniu wymieszaj śmietanę, żółtko oraz cukier z wanilią. Połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej kuli. Rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy, podsypując (o ile to konieczne) niewielką ilością mąki. 
Za pomocą foremki wykrój ciasteczka i przełóż je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 15-20 min. Dekoruj ciasteczka po całkowitym przestygnięciu. 


*możesz również użyć robota do wyrobienia ciasta. W tym przypadku przygotowanie ciasteczek zajmie Ci tylko chwilę. 




środa, 14 października 2015

Mus owocowy




Prosty przepis na pyszny i zdrowy deserek. Wspaniałe połączenie wytrawnych jagód, słodkiego banana i gruszki. To właśnie dzięki  jagodom deserek nie jest zbyt słodki, a dodatkowo zyskuje piękny kolor. Przepis jest dedykowany do najmłodszych Dzieci, ale jeżeli masz starsze dziecko, możesz go zrobić z owoców bez poddawania ich obróbce termicznej. 

 

 

 

Składniki:

1 dojrzała gruszka

1 banan

50 g jagód (jagody mogą być również mrożone)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Owoce umyj pod bieżacą wodą. Gruszkę obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Pokrój na małe kawałki. Gruszkę i jagody włóż do garnuszka i gotuj na małym ogniu do miękkości. Możesz je ugotować również na parze. Do ugotowanych owoców dodaj obranego banana i zmiksuj wszystkie owoce.