piątek, 20 listopada 2015

Konkurs

W związku z ogranizowaną przez firmę Russell Hobbes kampanią "Podziel sie miłością", w której możecie wygrać wspaniałe nagrody (więcej informacji na temat kampanii znajdziecie na http://www.podzielsiemiloscia.pl/) ogłaszamy konkurs, w którym do wygrania jest:

Szatkownica Slice&Go firmy Russell Hobbes

Szatkownica z pewnością pomoże Wam w przygotowaniu potraw: pokroi, poszatkuje i pościera. Świetnie nadaje się do robienia sałatek, przystawek i dodatków.

 
 
 

10 zestawów podwójnych designerskich słoików do picia angielskiej firmy Kilner.

 W słoikach efektownie prezentują się kawy i herbaty mrożone, koktajle, czy drinki.

 

 

Co zrobić aby wygrać nagrodę?

Zadanie konkursowe polega na opisaniu na blogu lub na fanpage'u Facebook'a ulubionej potrawy Twojego dziecka. Może to być przepis na śniadanko, kolację, obiadek, deserek lub przekąskę. Możesz dołączyć do niego zdjecie, ale nie jest to obligatoryjne.

Forma i treść zależy wyłącznie od Ciebie;-)

 

 

Konkurs trwa do 30.11.2015

Autor najciekawszej pracy zostanie obdarowany nagrodą główna.

10 osób wyróżnimy i obdarujemy zestawami słoiczków.

 

Ogłoszenie wyników 1 grudnia

Powodzenia!!!

 

 

środa, 18 listopada 2015

Koktajl na 4 sezony


 


Lekka przekąska dla Maluszka. Idealna na podwieczorek lub drugie śniadanie. Koktajl jest bardzo zdrowy i syty, a jego wykonanie zajmuje chwilkę. Banana i kiwi możemy dostać o każdej porze roku, zatem koktajl możemy przygotować zawsze, kiedy nasz Maluszek będzie mieć na niego ochotę.

 

 

 

Składniki:

1 dojrzały banan

1 kiwi

2 łyżki jogurtu naturalnego

kilka kropel soku z cytryny

łyżka miodu (opcjonalnie)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Banana i kiwi dokładnie umyj. Obierz ze skórki. Pokrój na kawałki. Do owoców dodaj jogurt naturalny i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Dodaj łyżkę miodu, jeżeli Twoje dziecko przepada za słodszymi koktajlami.   

 

 



 

wtorek, 17 listopada 2015

Co na prezent dla Dziecka?

Kiedy zbliżają się urodziny Dziecka lub Boże Narodzenie często zastanawiamy się jaki prezent wybrać, aby Dziecko mogło czerpać z niego jak najwięcej korzyści.

Na wielu forach internetowych często pojawiają się pytania dotyczące prezentu dla dwulatka, trzylatka, chłopca, dziewczynki?? Oczywiście odpowiedzi bywają różne: pluszaki, klocki, lalki, kuchenki dziecięce, książeczki, niektórzy, bardziej praktyczni wybierają ubranka. A ja chciałabym Wam zaproponować coś innego, bardziej praktycznego, coś po co Dziecko będzie sięgać każdego dnia.

Myśleliście może nad sprezentowaniem Dziecku sztućców obiadowych???

Dla mnie, blogerki kulinarnej, ale również jako mamy to idealny prezent z różnych względów.

Po pierwsze sztućce to prezent uniwersalny, praktyczny, a przez swój charakter użytkowy bardzo dobrze postrzegany. Wręczając Dziecku  w prezencie sztućce nie usłyszymy od jego rodziców słów typu "o kolejny misio", czy "Michaś ma całe pudełko aut".  

Po drugie dziecko używając swoich sztućców nabiera tzw. dobrych praktyk żywieniowych, przyswajając sobie umiejętność posługiwania się sztućcami. Na pewno zaowocuje to na etapie przedszkolnym, kiedy dziecko będzie w stanie samodzielnie zjeść obiadek, bez pomocy pań przedszkolanek, które nie zawsze mają czas i możliwości nakarmić całą grupę dzieci.

Po trzecie, dziecko będzie miało świadomość, a przy tym ogromną radość, że sztućce należą wyłącznie do niego, co będzie skutkować tym, że z większą ochotą będzie siadało do obiadu. 

Sztućce dziecięce to bez wątpliwości prezent, który posłuży na lata.

Przedstawiamy Wam sztućce dla dzieci firmy Odiso.

Sztućce zostały zaprojektowane w sposób uwzględniający dziecięce wymagania ergonomiczne. Wykonane są z surowców najwyższej klasy, co sprawia, że są wytrzymałe i solidne.

Na rękojeściach sztućców wchodzących w skład zestawu, wygrawerowane zostały odpowiednie zwierzątka w zależności od tego, czy jest to łyżka, łyżeczka, widelczyk czy nożyk.

Firma daje wiele możliwości wyboru, jeżeli chodzi o komplety sztućców dla Dzieci: satynowo-złocony,złocony,  satynowy i polerowany.

Możemy też skorzystać z możliwości umieszczenia na sztućcach graweru, który spersonalizuje nam prezent, czyniąc go wyjątkowym. Dzięki możliwości umieszczeniu na nich np. imienia dziecka i daty urodziń, zestaw może stać się piękną pamiątką rodzinną, a nawet wielopokoleniową.

Wszelkie informacje na temat sztućców możecie znaleźć na stronie internetowej firmy http://www.odiso.pl/

Sztućce możecie nabyć w sklepie internetowym firmy http://sklep.odiso.pl/

 


 

 
 
 

piątek, 6 listopada 2015

Włoskie wakacje


Dzisiaj proponuję Wam niezwykle efektowne danie, które jednych zachwyci, a innych wprawi w zdumienie. Ze względu na składniki i sposób przygotowania danie jest przeznaczone dla dzieci, które ukończyły 18 miesiąc życia. Dodatkowym jego atutem jest to, że może stanowić potrawę samą w sobie lub być dodatkiem np. do spaghetti.

Mogłoby się wydawać, że potrawa jest zwyczajna, przygotowana z produktów dostępnych w naszych sklepach. Przecież tyle razy jedliśmy łososia z pomidorkami i cukinią. Dzisiaj przedstawiam Wam tego samego łososia, pomidorki i cukinię w nowej, według mnie lepszej odsłonie. 

Na magię potrawy wpływa sposób  jej przygotowania. W wyczarowaniu tak pysznego i lekkiego dania pomógł mi wok firmy Ballarini www.ballarini.pl Dzięki wykorzystaniu woka składniki zachowały swój nienaganny kształt oraz jędrność i chrupkość bez potrzeby dodawania oliwy. 



Składniki:

2 średnie cukinie

300 g filetu z łososia

10-12 szt. pomidorków koktajlowych

1 cytryna

Kilka kropel oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Sól, pieprz  



Składniki na domowe pesto:

Świeża bazylia

Ząbek czosnku

10 szt orzeszków nerkowca

4 łyżki oliwy z oliwek

Sól 




 Sposób przygotowania:


1.     Cukinię i pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy. Za pomocą nożyka do cięcia julienne kroimy cukinię na długie, cienkie paseczki. Pomidorki kroimy na połówki. Cytrynę parzymy przez chwilę we wrzątku, po czym ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach.


2.     Łososia  kroimy na kwadraty o boku 2  cm, posypujemy solą, polewamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki na ok. 40 min


3.     Przygotowujemy pesto: listki bazylii, czosnek, orzechy nerkowca, oliwę z oliwek miksujemy na gładką masę. Doprawiamy szczyptą soli.


4.      Do woka wlewamy niewielką ilość oliwy, wystarczy 2-3 krople. Możemy pominąć ten etap,  gdyż wok z serii MasterChef należy do kategorii non stick, dzięki czemu można na nim smażyć bez konieczności używania tłuszczu. Dodajemy startą skórkę z cytryny i smażymy łososia przez ok. 5 min na większym ogniu.


5.      Następnie zmniejszamy ogień i  dodajemy pomidorki koktajlowe, a po kolejnych 5 minutach smażenia dodajemy paseczki cukinii. Całość smażymy jeszcze 2 minuty, podrzucając od czasu do czasu w celu przemieszania składników w woku. Starajmy się jak najmniej mieszać łyżką, aby nie uszkodzić struktury cukinii. Cała magia dania polega na tym, aby cukinia zachowała swój kształt, a dzięki przygotowaniu jej w woku mamy pewność i gwarancję, że uzyskamy ten efekt J


6.       Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane pesto.
  


 


Dużą rolę w przygotowaniu potrawy odegrał wok firmy Ballarini. Wszelkie informacje (parametry, właściwości) na temat woka znajdziecie na stronie internetowej http://ballarini.pl/patelnie-wok-indukcyjne/wok-indukcyjny-ballarini-masterchef-series  
Woka MasterChef używam w mojej kuchni na co dzień. Dla mnie, osoby, która spędza dużo czasu w kuchni (czyt. gotuje), istotne jest, aby naczynia w których przygotowuję potrawy były przyjazne zdrowiu i środowisku, a wok MasterChef właśnie spełnia te funkcje (brak związków niklu, metali ciężkich i PFOA). Dodatkową jego zaletą jest to, że ma dużą odporność na zarysowania i uszkodzenia, z czego się niezmiernie cieszę, gdyż posłuży mi długo (zasługa powłoki Keravis) J
Wok oprócz swojej praktycznej funkcji, spełnił również dodatkową, dał mi możliwość poczucia się jak MasterChef w mojej kuchni w namacalny sposób J, ponieważ firma Ballarini jako jedyna firma na świecie ma prawo do produkcji naczyń kuchennych sygnowanych logo MasterChef.