piątek, 26 lutego 2016

Makaron domowy

 
Najlepszy, bo domowy.
 Prawdziwy, bo własnoręcznie robiony. 
A na dodatek piękny, bo malowany wałkiem.
Nie widziałam piękniejszego!
 
 
 
Składniki:
100 g mąki pszennej
1 jajo
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli 
 
 
Sposób przygotowania:
Na stolnicy usypujemy kopczyk z przesianej mąki. Na wierzchołku kopczyka robimy mały dołeczek i umieszczamy w nim jaja, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Pod koniec zagniatania ciasto powinno być elastyczne. Kiedy skończymy zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki. Stolnice oprószamy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto na grubość ok. 1 mm. Ciasto kroimy w paseczki, kwadraciki, itd.
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 5-6 min. Na koniec odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
 
 
 
 
W  materiale wykorzystano wałek firmy STODOLA, model folk łowicki.
 
 



piątek, 19 lutego 2016

Domowa granola - sposób na pyszne śniadanko

 

Jest pyszna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Możesz ją zrobić dla Dziecka, dla siebie, dla całej rodziny. Możesz ją przechowywać wiele tygodni w zamkniętym pojemniku. Latem możesz do niej dodać świeżych owoców, a zimą wzbogacić o ulubione bakalie. Tak naprawdę jej smak zależy od Ciebie;-)

 Jedno jest pewne, jeżeli raz ją zrobisz, nigdy nie wyciągniesz ręki po gotową ze sklepu;-)

 

 

 

  

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

½  szklanki ziaren słonecznika

½  szklanki jasnego sezamu

½ szklanki płatków migdałowych

2 łyżki miodu

2 łyżki oleju rzepakowego

50 g bakalii - żurawiny, rodzynek, daktyli

mleko


 


 



 

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane, ziarna słonecznika, sezam i płatki migdałowe wsyp do miski. Dodaj miód oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przygotowaną granolę wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 min. W trakcie pieczenia całość wymieszaj dwa, trzy razy. Upieczoną granolę odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dodaj żurawinę, rodzynki lub inne bakalie. Przesyp do miseczki i zalej ciepłym mlekiem.


 



 

 
 



 

W materiale wykorzystano sztućce firmy Odiso, model Augsburger Faden, wersja satynowana. 
Do nabycia na www.sklep.odiso.pl