niedziela, 8 maja 2016

Mini tarty z truskawkami


 
 
 
Cudowne babeczki, które urzekają nie tylko wyglądem ale również smakiem. Można je przygotować na każdą okazję i tą dużą i małą. Są proste w przygotowaniu.
Nie wymagają nawet użycia wałka:)
 
 
 
 
Składniki (3 porcje):
szklanka zmielonych płatków orkiszowych
3 łyżki oleju kokosowego/ masła
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
4 łyżki mąki
3 truskawki
Budyń
 
 
 
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy lub masło rozpuść w rondelku, a następnie przelej do wcześniej zmielonych płatków orkiszowych i dodaj łyżkę miodu. Wyrób ciasto i wyłóż nim spód oraz boki foremki do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz przez 8-10 min do uzyskania złocistego koloru.
Równolegle przygotuj kruszonkę: zagnieć mąkę, cukier z łyżką masła. Rozsyp ją na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika. Zapiekaj przez kilka minut. Foremki i kruszonkę wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj budyń wg przepisu na opakowaniu, po czym wyłóż go do foremek. Truskawki umyj i odszypułkuj. Pokrój w kosteczkę i połóż je na budyń. Całość posyp kruszonką. 
 
 
 


środa, 4 maja 2016

Krupniczek na cielęcince

 
 
Najlepszy! Ugotowany na cielęcince, która rozpływa się w ustach. Jest kleisty, gęsty, sycący, pełen zdrowej kaszy i pysznych warzyw. To pozycja obowiązkowa - gotujemy co tydzień, bo znika w zastraszającym tempie.
 

 


Składniki:
1,5 litr zimnej wody
200 g cielęciny
1,5 marchwi
1 pietruszka
2 ziemniaki
1/2 selera
4-5 łyżki kaszy jęczmiennej (średniej)
łyżeczka masła
ziele, liść laurowy
sól
 
 

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wypełnionego wodą wkładamy cielęcinkę i gotujemy. Szumujemy po zagotowaniu.
2. Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Ziemniaczki kroimy w kosteczkę. Przygotowane warzywa dodajemy do bulionu. Dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy.
3. Kiedy zupa zacznie się gotować dodajemy przepłukaną (kilkakrotnie) kaszę jęczmienną i masło. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. godzinę.
4. Mięsko z zupki wyciągamy, kropimy na drobne kawałeczki i wkładamy ponownie do zupy. Całość delikatnie mieszamy.
 
 
 
 
 

 
 
 
W materiale wykorzystano sztućce firmy Odiso, komplet dziecięcy, wersja złocona. 
Do nabycia na 
www.sklep.odiso.pl