poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Gotowana kukurydza






Wspaniała przekąska dla Małych i Dużych:-)
Przygotowanie kukurydzy nie wymaga dużo czynności, wystarczy znać kilka zasad, aby za moment delektować się jej pysznym smakiem. 





Składniki:
- kukurydza
- woda
-szczypta cukru


Sposób przygotowania:
Kukurydzę obieramy z liści i "niteczek". Płukamy pod bieżącą wodą. Do garnka nalewamy tyle wody, aby wystarczyło do przykrycia kukurydzy. Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie delikatnie ją słodzimy (na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę cukru), aby wydobyć lepszy smak gotowanych kolb.
Do gotującej się wody wkładamy kukurydzę, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-10 minut. Czas gotowania uzależniony jest od naszych kulinarnych preferencji, jaką kukurydze wolimy- bardziej chrupiąca czy bardziej miękką.
Ugotowaną kukurydzę możemy posmarować masełkiem :-)



Uwagi:
Warto pamiętać, aby nie gotować kukurydzy zbyt długo, gdyż w miarę upływu gotowania, staje się twardsza.
Kukurydzy również nie solimy w trakcie gotowania, sól sprawia, że kukurydza twardnieje. Amatorzy soli zawsze mogą ją posolić po ugotowaniu :-)

1 komentarz: