sobota, 17 października 2015

Kruche ciasteczka


Nic nie przyniosło większej radości mojej Córeczce podczas ostatniej choroby jak wspólne pieczenie ciasteczek w kształcie misiów. 

Ciasteczka są maślane, ale się nie kruszą i to jest ich największą zaletą. 

Ciasteczka możesz ozdobić wszelkiego rodzaju lukrami i posypkami, choć "golasy" też smakują wyśmienicie. U nas zrobiły furorę. 

Przepis jest prosty i niezawodny, w sam raz dla zapracowanych mam :-)

 Polecam pieczenie i dekorowanie razem z dzieckiem,  naprawdę wciąga! 




Składniki:
1 szklanka mąki + odrobina mąki do podsypania
1/3 szklanka cukru
1/3 kostki masła z lodówki
1 łyżka śmietany
1 żółtko
1 łyżka cukru z wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia




Sposób przygotowania:
Na stolnicę wysyp mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodaj do nich pokrojone w kostkę masło.
W małym naczyniu wymieszaj śmietanę, żółtko oraz cukier z wanilią. Połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej kuli. Rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy, podsypując (o ile to konieczne) niewielką ilością mąki. 
Za pomocą foremki wykrój ciasteczka i przełóż je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 15-20 min. Dekoruj ciasteczka po całkowitym przestygnięciu. 


*możesz również użyć robota do wyrobienia ciasta. W tym przypadku przygotowanie ciasteczek zajmie Ci tylko chwilę. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz