Kiedy nasze Maluszki oswoiły się ze smakami naszych
warzywnych „zupek-papek”, przyszedł
czas na wprowadzenie do jadłospisu nowego produktu w postaci - mięsa.
Mięso jest ważnym elementem diety Dziecka, stanowi źródło pierwszego pełnowartościowego białka, dostarcza tłuszcze i węglowodany.
Mięso jest ważnym elementem diety Dziecka, stanowi źródło pierwszego pełnowartościowego białka, dostarcza tłuszcze i węglowodany.
Tak naprawdę, wprowadzenie mięsa powinno
nastąpić ok. tygodnia, dwóch od wprowadzenia warzywnych zupek. Przyjęło się, że
pierwsze porcje mięska powinny stanowić dodatek do zupy w ilości ok. 10 gram
mięsa surowego tj. 2 łyżeczek. W późniejszym okresie tj. ok. 8 miesiąca ilość
mięsa należy zwiększyć do 3 łyżeczek, a 10 miesiącu do 4 łyżeczek.
Wybierając mięso powinniśmy pamiętać, że mięso powinno
pochodzić z pewnego źródła, powinno być świeże, bez skóry i kości.
Na początku najlepszym wyborem jest białe, delikatne mięso,
czyli mięso królika lub indyka.
Mięso gotujemy w oddzielnym garnuszku, miksujemy i dodajemy
do „zupki papki”. Możemy również dodać ugotowane mięso do wcześniej
przygotowanych warzyw i razem je zmiksować. Wszystko zależy od Nas, jaką formę
przygotowania wybierzemy.
Musimy pamiętać, że konsystencja pierwszych mięsnych zupek
musi być mocno papkowata, dopiero z upływem wieku Dziecka (czyli. ok. 8, 9
miesiąca) , struktura mięsa i zupek powinna się zmienić na bardziej grudkowatą.
Dopiero po 10 miesiącu możemy ugotować zupkę na wywarze mięsnym.
Oczywiście musimy pamiętać, że mięso musi być bez skóry i kości.
Jeżeli Dziecko jest alergikiem lepiej z zupkami gotowanymi
na mięsie poczekać nawet do 3 urodzin.
Kurcze... a ja gotuje golonkę indyczą właśnie z kością ale bez skóry. Dlaczego nie wolno gotować zupek z kośćmi?
OdpowiedzUsuń