Moi drodzy, bohaterem dzisiejszego postu jest dynia.
Dynia jest jednym z pierwszych warzyw wprowadzanych do jadłospisu niemowlaka, zaraz po marchewce i ziemniaku. Nie wiem czy zauważyliście, ale dynia jest jednym z ulubionych warzyw dzieci:)
Cieszy nie tylko wyglądem, żółto-pomarańczową skórą i pięknymi gabarytami, ale również kusi smakiem. Dynia jest bardzo zdrowa, gdyż zawiera witaminę: A, B1, B2, C, PP, składniki mineralne, tj. fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu. Warto zatem jeść dynię.
Można ją serwować na wiele sposobów, ale pierwsze dyniowe łyżeczki powinny być podawane w formie kremu z ugotowanej dyni z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Po zapoznaniu dziecka ze smakiem dyni, można dołączyć do niej uprzednio wprowadzonego ziemniaczka lub/i marchewkę, tworząc tym samym zupkę 2 lub 3-składnikową.
Dynia jest jednym z pierwszych warzyw wprowadzanych do jadłospisu niemowlaka, zaraz po marchewce i ziemniaku. Nie wiem czy zauważyliście, ale dynia jest jednym z ulubionych warzyw dzieci:)
Cieszy nie tylko wyglądem, żółto-pomarańczową skórą i pięknymi gabarytami, ale również kusi smakiem. Dynia jest bardzo zdrowa, gdyż zawiera witaminę: A, B1, B2, C, PP, składniki mineralne, tj. fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu. Warto zatem jeść dynię.
Można ją serwować na wiele sposobów, ale pierwsze dyniowe łyżeczki powinny być podawane w formie kremu z ugotowanej dyni z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Po zapoznaniu dziecka ze smakiem dyni, można dołączyć do niej uprzednio wprowadzonego ziemniaczka lub/i marchewkę, tworząc tym samym zupkę 2 lub 3-składnikową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz