wtorek, 8 kwietnia 2014

Rybno-ryżowe kulki



Zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu danie dla Maluszka.
Potrzebne są zaledwie 4 składniki i maksymalnie 30 minut na stworzenie całego dania.
Wygląda bardzo efektownie, dzięki czemu zachęci do skosztowania nawet najbardziej zagorzałych niejadków.
Smacznego:)





Skadniki (na 6 kulek):
- 100 g fileta z dorsza (może być inna ryba)
- 50 g ryżu białego (może być brązowy, etc.)
- 1 marchewka
- 3 różyczki brokuła



Sposób wykonania:
Filet ryby opłukać i ugotować na parze. Po ugotowaniu koniecznie sprawdzić czy w rybie nie ma ości. Rozgnieść widelcem.
Ryż ugotować wg. przepisu (ja gotowałam ryż 5 minut dłużej. Zależało mi, aby był bardziej miękki).
Marchew umyć, obrać i zetrzec na tartce. Brokuł umyć i ściąć zieloną część różyczki. Dodać do marchwi. Doprowadzić do wrzenia. Gotować w niewielkiej ilości wody 5 min. Odcedzić.
Rybę, ryż i warzywa przełożyć do miski. Formować kule. Podawać.
Smacznego:)










2 komentarze:

  1. Bardzo ładne! Z pewnością kiedyś spróbujemy, ale Zosi BLW nie podchodzi :P Woli się jedzeniem pobawić ;) Więc mamy styl mieszany i blw tylko w całości rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budująca Mamo, u nas podobnie jak u Was:) choć ostatnio nawet zupy rączkami Dziecię zaczęło zajadać:)

      Usuń