Zapraszam na klasyk kuchni polskiej - kluski leniwe. Przepis jest nieco zmodyfikowany, bo z dodatkiem kaszy manny. W odróżnieniu od tradycyjnych, leniwych, są bardziej delikatne, wręcz rozpływają się w ustach. Jestem przekonana, że przypadnie do gusty nie tylko Waszym pociechom, ale również i Wam:)
Zapraszam. A za przepis bardzo serdecznie dziękuję Naszej Niani - Danusi:-)
Składniki
200 g twarogu
2-3 ugotowane ziemniaki
1 jajo
3 -4 czubate łyżki kaszy manny
odrobina mąki do podsypania
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ser biały oraz ugotowane wcześniej ziemniaki przecieramy przez sito lub dokładnie rozgniatamy praską do pure. Dodajemy jajo i kaszę mannę. Zagniatamy ciasto i wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm i tniemy na małe kawałeczki. Kluseczki wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody. Gotujemy chwilę, ok. 1 minuty od momentu wypłynięcia kluseczków na powierzchnię. Kluseczki dcedzamy.
Moja propozycja podania : kluseczki leniwe z roztopionym masełkiem ze szczyptą cynamonu.
Smacznego:)
Czy można zastąpić kaszę mannę np kaszą jaglaną?
OdpowiedzUsuńTo jakaś mała porcja?
OdpowiedzUsuńMoże być dla mnie i dla dziecka :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :) dzisiaj spróbuję :)
OdpowiedzUsuńkluseczek nie kluseczków... ;)
OdpowiedzUsuń