Ciasteczka, które
z pewnością zaskoczą, nie tylko smakiem, ale również formą. Ja przygotowałam je
z okazji Haloween, ale można je zrobić na każdą okoliczność. Przepięknie ozdobią
Wasz stół i wprawią w zachwyt nie tylko Najmłodszych. Przygotowanie pajączków nie
zabiera dużo czasu, zwłaszcza jeżeli zostało Wam kawałeczek ciasta babkowego z weekendu. Pajączki
możecie ozdabiać razem z Dziećmi. Gwarantuję, frajdy będzie co nie miara J
Ciastka orzechowe - składniki (20 sztuk):
1 i ¼ szklanki mąki
3/4 szklanki
cukru
1/3 szklanki
zmielonych orzechów
¾ łyżeczki
proszku do pieczenia
1 jajo
szczypta soli
pół kostki
miękkiego masła
kilka kostek
gorzkiej czekolady
40 sztuk
cukrowych oczu
W mikserze utrzeć
masło i cukier na puszystą masę. Zmniejszyć
obroty miksera, dodać zmielone orzechy, jajo i szczyptę soli. Następnie dodawać
porcjami przesianą wcześniej mąkę i proszek do pieczenia, w dalszym ciągu miksując.
Uformować 20
kulek o podobnej wielkości i rozmieścić je na 2 blaszkach wyłożonych papierem
do piecznenia. Piec przez 10 min w temperaturze 180 stopni. Następnie wyjąć blaszki z piekarnika. Końcówką
tłuczka nacisnąć kulki, tak by je delikatnie spłaszczyć pozostawiając małe wgłębienia
po środku. Blaszkę z ciastkami ponownie umieścić w piekarniku i piec 15-20
minut do uzyskana złotego koloru.
Rozpuścić
czekoladę w kąpieli wodnej i przełożyć do woreczka/aplikatora. Wycisnąć
czekoladę tworząc imitację nóg pająka – po 8 nóg na każde ciastko.
Kulki czekoladowe (a’la pops)
300 g ciasta babkowego (ja użyłam czekoladowego)
łyżka masła
orzechowego/nutelli
Ciasto babkowe
pokruszyć. Wymieszać z masłem orzechowym/nutellą. Odmierzając równe kawałki ciasta,
formować kulki w dłoniach.
Resztę roztopionej
czekolady użyć do przyklejenia oczu. Gotowe kulki włożyć w środek ciastek
orzechowych, tworząc pajączki.
Smacznego:)
cudownie wyglądają!
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo. Są też bardzo smaczne:-)
Usuń