poniedziałek, 23 marca 2015

Spagetti bolognese



Przepisów  na spagetti jest wiele i każdy ma swój ulubiony. Kocham bolognese za to, że nie jest zbyt wymagającym i pracochłonnym daniem. Można coś dodać, można coś ująć a i tak będzie smaczne. Robiąc dla siebie, możecie przygotować za jednym zamachem również dla Dziecka i odwrotnie.
Ja zapraszam na spagetti bolognese przygotowane specjalnie dla Dzieci. Moje spagetti będzie nieco słodsze od wersji podstawowej dzięki marchwi i selerowi , które dodadzą mu nie tylko naturalnej słodyczy, ale również chrupkości i delikatności. Z pewnością znajdzie ono wielu amatorów.
Zapraszam małych Makaroniarzy na pyszne włoskie danie



Składniki  (1 porcja):
100 g mięsa wołowego (zmielonego)
1 mała marchew
1/2 średniego selera
1 mała cebulka
2 pomidory
3 łyżki oleju
Natka pietruszka, oregano
Pieprz, sól (opcjonalnie)
Makaron spagetti



Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy mieso i smażymy do momentu, aż się zarumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub stratą na tarce marchew i seler oraz ćwiartki (lub ósemki) pomidorów obranych ze skóry. Dodajemy oregano.  Całość doprawiamy do smaku solą i/lub pieprzem i gotujemy na małym ogniu aż marchew i seler nieco zmiękną. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do sosu i mieszamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszkę.
Smacznego ;-)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz