środa, 18 marca 2015

Krakresy z kozim serem i koperkiem



Prosta w przygotowaniu przekąska o przepięknym zapachu koziego sera i koperku.
Zachwyci każdego członka rodziny. Krakersy można serwować z twarożkiem lub bez niczego, gdyż nawet bez dodatków smakują wyśmienicie.



Składaniki:
2 szklanki mąki
120 g sera koziego (startego na tarce)
4 łyżki schłodzone masła
3 łyżki koperku
5, 6 łyżek śmietany
szczypta soli (opcjonalnie)



Sposób przygotowania:
Mąkę, starty ser i schłodzone masło zagnieć. Następnie dodaj śmietanę i posiekany koperek.
Wyrabiaj dokładnie. Ciasto powinno wyjść elastyczne i miękkie. Gotowe ciasto owiń w folię spożywcza i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie rozwałkuj je bardzo cienko, najlepiej na papierze do pieczenia. Podsyp mąką, jeżeli to konieczne. Foremką wytnij kółeczka. Każdy krakers ponakłuwaj widelcem. Piecz w tempetarurze 200 stopni przez 10-15 min. do uzyskania złotego koloru. Smacznego!



 

2 komentarze: