wtorek, 29 września 2015

Batony owsiane

Batony nad batonami - zdrowe i energetyczne.
Idealna przekąska do zjedzenia w domu lub na  spacerku.
Możesz je przygotować według własnego uznania lub preferencji dziecka.
Przepis jest bardzo prosty a wykonanie zajmuje chwilę.
Batony przechowywać możesz w suchym miejscu nawet przez 2 tygodnie.
Spróbuj jakie to proste.
 
  

Składniki (na 8 sztuk):
1 szklanka płatków górskich
4 łyżki sezamu
60 g masła
1 łyżka cukru
¼ szklanki miodu
garść suszonych owoców:  żurawina, morela, śliwka
 
 
 
Sposób przygotowania:
Miód, masło i cukier włóż do rondelka i podgrzej na małym ogniu do momentu połączenia składników. Płatki górskie, sezam i pokrojone suszone owoce przesyp do miseczki. Dodaj do nich przygotowany wcześniej miód z cukrem i masłem. Dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do blaszki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz przez 15-20 minut.  Następnie wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Pokrój na prostokąty. Przechowuj w suchym miejscu. 
 
 


  
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz