Zupka, która zachwyci każdego Maluszka nie tylko wyglądem,
ale również smakiem i aromatem. A to wszystko za sprawą dyni, która nadaje
zupce pięknego koloru oraz słodyczy.
Zupkę można dodatkowo pięknie ozdobić,
robi się wtedy jeszcze badziej apetyczna.
Składniki:
250 g dyni (np. hokkaido)
1 marchewka
½ pora
250 bulionu warzywnego lub rosołowego
3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietanki
łyżka oliwy z oliwek
kilka listków natki pietruszki do ozdobienia zupy
Marchewkę i pora umyj, obierz i pokrój w plasterki. Dynię
obierz ze skórki i wydrąż pestki. Pokrój w grubą kostkę. Do garnuszka wlej
oliwę z oliwek i wrzuć pokrojonego pora. Duś do miękkości. Następnie dodaj
wcześniej przygotowaną marchewkę oraz dynię i zalej bulionem. Gotuj
pod przykryciem ok 20 min. Chwilę odczekaj, aby zupka nieco przestygła, a
nastęnie ją zmiksuj. Na koniec dodaj jogurt lub śmietankę. Zupke możesz również
przyozdobić gotowaną marchewką lub natką pietruszki. Będzie pięknie wyglądać:)
Czy mama karmiąca może taką zupkę? :)
OdpowiedzUsuńMama karmiąca może taka zupke jak i każdą inną potrawę bo mleko nie tworzy się z żołądka tylko z krwi ;-) zajrzyj na blog Hafija.pl tam jest wszystko o KP :-D
UsuńMama karmiąca może taka zupke jak i każdą inną potrawę bo mleko nie tworzy się z żołądka tylko z krwi ;-) zajrzyj na blog Hafija.pl tam jest wszystko o KP :-D
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńU Nas też ostatnio zupka dyniowa króluje :) Jeszcze w kolejce czeka ciasto dyniowe do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń