piątek, 26 lutego 2016

Makaron domowy

 
Najlepszy, bo domowy.
 Prawdziwy, bo własnoręcznie robiony. 
A na dodatek piękny, bo malowany wałkiem.
Nie widziałam piękniejszego!
 
 
 
Składniki:
100 g mąki pszennej
1 jajo
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli 
 
 
Sposób przygotowania:
Na stolnicy usypujemy kopczyk z przesianej mąki. Na wierzchołku kopczyka robimy mały dołeczek i umieszczamy w nim jaja, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Pod koniec zagniatania ciasto powinno być elastyczne. Kiedy skończymy zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki. Stolnice oprószamy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto na grubość ok. 1 mm. Ciasto kroimy w paseczki, kwadraciki, itd.
Makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 5-6 min. Na koniec odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
 
 
 
 
W  materiale wykorzystano wałek firmy STODOLA, model folk łowicki.
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz