Domowa granola - sposób na pyszne śniadanko
Jest pyszna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Możesz ją zrobić dla Dziecka, dla siebie, dla całej rodziny. Możesz ją przechowywać wiele tygodni w zamkniętym pojemniku. Latem możesz do niej dodać świeżych owoców, a zimą wzbogacić o ulubione bakalie. Tak naprawdę jej smak zależy od Ciebie;-)
Jedno jest pewne, jeżeli raz ją zrobisz, nigdy nie wyciągniesz ręki po gotową ze sklepu;-)
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki ziaren słonecznika
½ szklanki jasnego sezamu
½ szklanki płatków migdałowych
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
50 g bakalii - żurawiny, rodzynek, daktyli
mleko
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane, ziarna słonecznika, sezam i płatki migdałowe wsyp do miski. Dodaj miód oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przygotowaną granolę wyłóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 min. W trakcie pieczenia całość wymieszaj dwa, trzy razy. Upieczoną granolę odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dodaj żurawinę, rodzynki lub inne bakalie. Przesyp do miseczki i zalej ciepłym mlekiem.
W materiale wykorzystano sztućce firmy Odiso, model Augsburger Faden, wersja satynowana.
Do nabycia na www.sklep.odiso.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz