Ciasteczka na patyku
Nie tylko lizaki czy lody, ale również ciasteczka mogą być na patyku.
Zaskoczą każdego pomysłem i smakiem. Idealna atrakcja na każdą imprezę okolicznościową. Wypróbuj już teraz!
Składniki (na 6 ciasteczek):
100 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
Duża łyżka masła
1 żółtko
5 śliwek
Łyżeczka cukru kryształu
Sposób przygotowania:
Śliwki umyj, wyjmij z nich pestki i odetnij skórkę pozostawiając sam miąższ. Przełóż je do rondelka, zalej niewielką ilością wody, dodaj odrobinę cukru i gotuj na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji powideł. Mąkę, cukier puder, masło przesyp na stolnicę. Dodaj żółtko i dokładnie wyrób ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto i cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółeczka lub inne dowolne kształty ciasteczek. Połowę posmaruj powidłami i nałóż na nie pozostałą część. Nie zapomnij umieścić patyczka między ciasteczkami. Wyłóż je na blaszce i piecz w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 min. Podawaj po przestudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz