piątek, 4 grudnia 2015

Ciasteczka na patyku

 

Nie tylko lizaki czy lody, ale również ciasteczka mogą być na patyku.

Zaskoczą każdego pomysłem i smakiem. Idealna atrakcja na każdą imprezę okolicznościową. Wypróbuj już teraz!

 

 

 

Składniki (na 6 ciasteczek):

100 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

Duża łyżka masła

1 żółtko

5 śliwek

Łyżeczka cukru kryształu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śliwki umyj, wyjmij z nich pestki i odetnij skórkę pozostawiając sam miąższ. Przełóż je do rondelka, zalej niewielką ilością wody, dodaj odrobinę cukru i gotuj na niewielkim ogniu do uzyskania konsystencji powideł. Mąkę, cukier puder, masło przesyp na stolnicę. Dodaj żółtko i dokładnie wyrób ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto i cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółeczka lub inne dowolne kształty ciasteczek. Połowę posmaruj powidłami i nałóż na nie pozostałą część. Nie zapomnij umieścić patyczka między ciasteczkami. Wyłóż je na blaszce i piecz w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 min. Podawaj po przestudzeniu. 


 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz