Pieczone pierożki z warzywami
Chrupiące pierożki zachwycą każdego, nie tylko Dzieci. Są niezwykle smaczne i apetyczne. W przepisie farsz zrobiłam z kukurydzy, cukinii i czerwonej fasoli, ale możecie dodać do niego sosu pomidorowego i nabiorą bardziej meksykańskiego charakteru. Tak naprawdę farsz możecie zrobić ze wszystkiego, a przy okazji Świąt, może to być również kapusta z grzybami:-)
Składniki (15 szt):
Szklanka mąki
1 jajo
1,5 łyżki śmietany
Odrobina masła
Szczypta soli
½ cukinii
½ kolby kukurydzy
3 łyżki czerwonej fasoli
Sposób przygotowania:
Mąkę zagnieć ze śmietaną, masłem, jajkiem oraz szczyptą soli. Następnie uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 min. Umyj warzywa. Kukurydzę i fasolę ugotuj. Cukinię pokrój w kosteczkę i chwilę podsmaż na patelni. Wszystkie warzywa przełóż do miseczki i wymieszaj. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 2 mm. Za pomocą szklanki wytnij małe kółeczka, nałóż na nie warzywny farsz i formuj pierożki zlepiając brzegi ciasta. Pierożki ułóż na blaszce do pieczenia. Wierzch pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 min do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz