Kiedyś Babcia, później Mama, teraz ja robię racuszki dla mojej Rodziny. U nas racuchy to hit! Obsypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu znikają w mgnieniu oka w małych i dużych buźkach:-)
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na pulchniutkie racuchy bez dodatku drożdzy czy proszku do pieczenia. Cała zasługa ich lekkości leży w dobrze ubitych białkach, które sprawiają, że wyglądają i smakują jak chmurki.
Składniki:
1 szklanka mleka
2 jaja
2 łyżki cukru kryształu
1 1/2 szklanki mąki
1 jabłko
szczyta soli
olej do smażenia (4-5 łyżki)
cukier puder + szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Oddziel żółtka od białek.
2. Do żółtek dodaj mleko, mąkę, cukier kryształ i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (najlepiej trzepaczką rózgową).
3. Jabłka umyj. Obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Dodaj je do przygotowanego ciasta.
4. Na koniec ubij białka na sztywno i delikatnie połącz z ciastem.
5. Nakładaj porcje ciasta wielkości łyżki na rozgrzany olej. Smaż na średnim ogniu na złocisty kolor z jednej i drugiej strony. Po zdjęciu racuszków z patelni odkładaj je na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
6. Tuż przed zjedzeniem posyp racuszki cukrem pudrem.
Do sesji zdjeciowej użyłam sztućców firmy
Model Augsburger i Zestaw dziecięcy
Uwielbiam racuchy, ale z całymi jabłkami wtedy jakoś lepiej mi smakują. Córka z racuchów lubi jedynie ciasto, bo jabłka wypluwa nie wiem czemu :/ jak jabłka mogłaby jeść tonami. Muszę sprawdzić czy z tartymi polubi :)
OdpowiedzUsuńPyszne placki :) Ja olej dodaję do ciasta a potem je smażę "na sucho" na patelni do naleśników
OdpowiedzUsuńMy zamiast mleka dodajemy wodę albo mleko roślinne
OdpowiedzUsuń