Planujesz wydać wystawny obiad dla gości, albo chcesz przygotować romantyczną kolację dla dwojga, a może już wszystko wiesz i chcesz tylko odświeżyć lub uzupełnić swoją wiedzę??
Niezależnie w której grupie się znajdujesz zapraszam do przeczytania przewodnika na temat prawidłowego posługiwania się sztućcami. Oprócz ciekawych i praktycznych zasad układania sztućców zgodnie z zasadami savoir-vivre, znajdziesz tu wiele informacji o języku komunikacji właśnie za pomocą sztućców.
Nakrywanie do stołu mogłoby się wydawać, że jest czymś oczywistym, dziecinnie prostym - w europejskim, podstawowym wariancie widelec kładziemy po lewej, nóż i łyżkę po prawej stronie talerza. Jednak układanie sztućców zgodnie z zasadą savoir-vivre to umiejętność, której trzeba się nauczyć.
Poniżej przedstawiam Wam kilka zasad, których przyswojenie sprawi, że staniecie się ekspertami w tej dziedzinie:
Sztućce powinny być wypolerowane i powinny pochodzić z jednego kompletu, wyglądają wtedy bardzo gustownie i elegancko.
Sztućce umieszcza się po obu stronach nakrycia w kolejności ich użycia. Zgodnie z zasadą pierwszych w kolejności używa się skrajnie położonych noży, łyżek lub widelców.
Łyżkę układa się miseczką do dołu, widelec zębami do góry, ostrze noża kieruje się w stronę talerza.
Zasadą jest, że po lewej stronie nakrycia układamy widelce np. do dania głównego, ryb czy zakąsek, a po prawej stronie noże adekwatnie do widelców, a także łyżkę do zupy, o ile w menu jest ona przewidziana.
Przy nakryciu nie powinno znajdować się więcej niż trzy pary sztućców. Jeżeli musimy podać kolejną parę, podajemy je przy serwowaniu kolejnych dań.
Jeżeli na obiad serwujemy rybę to zamiast zwykłego noża i widelca wykładamy sztućce do ryb (szeroki widelec i nóż w kształcie łopatki). Uwaga!! Noża do ryb nie używamy do krojenia, ale do filetowania i oddzielania mięsa ryby od ości. Od tej zasady jest mały wyjątek : ryby wędzone i śledzie jemy zwykłym nożem i widelcem.
Zupy podawane w bulionówkach jemy łyżeczką do bulionu. Jest ona okrągła i mniejsza od normalnej. Do zupy serwowanej w głębokim talerzu używamy tradycyjnej łyżki.
Jeżeli do zupy podajemy pieczywo i masło, podajemy nóż do smarowania masłem o wygiętym, zaostrzonym ostrzu. Kładziemy go wówczas na talerzyku do pieczywa po lewej stronie od głównego talerza.
Łyżeczka do kawy i herbaty powinna znajdować się na spodku, niezależnie czy filiżanka jest pełna czy pusta.
Sztućce do deserów i lodów powinny znajdować się nad talerzem. Łyżeczka do kawy powinna być rączką skierowana w prawą stronę, a widelczyk do tortu (z trzema ząbkami) rączką w stronę lewą.
Sztućce raz użyte nie mogą być odłożone ponownie na stół. Co więcej nie można ich nawet oprzeć o stół. Jeżeli kończymy jedzenie np. zupy, łyżkę odkładamy na głęboki talerz, podobnie się dzieje z innymi sztućcami.
Ciekawostką, ale równocześnie i zasadą bon tonu jest to, że mężczyzna może wziąć do ręki sztućce dopiero wtedy, gdy zrobi to kobieta.
Układ sztućców na talerzu stanowi swoistego rodzaju język. Wystarczy odpowiednio ułożyć sztućce i od razu wiadomo czy skończyliśmy jedzenie czy zrobiliśmy sobie krótką przerwę podczas posiłku.
Jeżeli jesteśmy w restauracji określone układy/kombinacje sztućców informują kelnera na jakim etapie konsumpcji jesteśmy.
I tak, jeżeli w trakcie posiłku chcemy podnieść kieliszek lub szklankę to sztućce odkładamy na talerz krzyżując je tak, aby nóż leżał zwrócony ostrzem w lewą stronę, a widelec znajdował się na nim.
Jeżeli nóż i widelec układamy równolegle, ale w niewielkim oddaleniu od siebie, to dajemy tym samym sygnał, że chcemy zrobić sobie chwilową przerwę w jedzeniu.
Natomiast nóż i widelec ułożone razem, równolegle na godzinę piątą świadczą o zakończeniu posiłku.
W materiale wykorzystano sztućce firmy Odiso, model Augsburger Faden, wersja satynowana.
Do nabycia na www.sklep.odiso.pl
Do nabycia na www.sklep.odiso.pl
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOprócz standardowych sztućców używanych do jedzenia, warto jest też zaopatrzyć się w różne akcesoria do serwowania potraw https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw. Należą np. do nich sztućce do podawania ciast takie jak łopatka lub nożyk. Za ich pomocą w sprawny sposób podamy naszym gościom ciasto. Ma to dość istotne znaczenie zwłaszcza gdy musimy obsłużyć wiele osób.
OdpowiedzUsuń