Tartaletki migdałowo-gruszkowe
W mgnieniu oka się je przygotowuje, w tym samym mgnieniu rozpływają się w buzi ;-) Są niezwykle miękkie i bardzo smaczne. Przepis jest bardzo prosty, a efekt wyśmienity! Dodatkowo tartaletki nie zawierają mąki, co jest z pewnością ich dodatkowym atutem. Zamiast gruszek możesz użyć owoców sezonowych lub tych, które uwielbia Twoje Dziecko.
Składniki:
1 gruszka
70 g zmielonych migdałów
Łyżka płatków migdałowych
1 jajo
2 łyżki miodu
1 łyżka cytryny
Sposób przygotowania:
Gruszkę umyj, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń z niej gniazda nasienne. Dwie ćwiartki gruszki zmiksuj na gładki mus, a pozostałe dwie pokrój w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzej łyżkę miodu z cytryną. Pozostałe składniki czyli: zmielone migdały, jajo, łyżkę miodu oraz mus gruszkowy dokładnie wymieszaj i wyłóż do foremek. Na wierzchu ciasta wyłóż delikatnie plasterki gruszki i polej sosem miodowo-cytrynowym.
Na koniec posyp tartaletki płatkami migdałów i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Podawaj po przestudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz