czwartek, 22 maja 2014

Dwuskładnikowy sos do makaronu



Amore italiano!! Dziś przedstawiam dodatek do makaronów - pyszny sos bakłażanowo-pomidorowy. Pomidor jest podstawą sosu, a bakłażan jego uzupełnieniem. Idealny duet o każdej porze roku.
Można go serwować Maluszkowi po skończeniu 10 miesiąca, a jako dodatek do makaronu po 11 miesiącu. Buon appetito!





Składniki:
1 dojrzały pomidor
0,5 małego bakłażana
kilka kropel oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:
Bakłażan i pomidor myjemy pod bieżącą wodą. Bakłażan obieramy ze skórki, kroimy w kostę. Wrzucamy do rądelka, zalewamy niewleką ilością wody, gotujemy do miękkości. W międzyczasie pomidor zalewamy wrzątkiem, ściągamy z niego skórkę, wycinamy gniazda nasienne i dodajemy do gotującego się bakłażana. Gotujemy do osiągnięcia konsystencji sosu. Dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek.





2 komentarze: