czwartek, 24 września 2015

Zupka dyniowa


 
Zupka, która zachwyci każdego Maluszka nie tylko wyglądem, ale również smakiem i aromatem. A to wszystko za sprawą dyni, która nadaje zupce pięknego koloru oraz słodyczy.
Zupkę można dodatkowo pięknie ozdobić, robi się wtedy jeszcze badziej apetyczna. 

 


Składniki:
250 g dyni (np. hokkaido)
1 marchewka
½ pora
250  bulionu warzywnego lub rosołowego
3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietanki
łyżka oliwy z oliwek
kilka listków natki pietruszki do ozdobienia zupy

 

 
Sposób przygotowania:
Marchewkę i pora umyj, obierz i pokrój w plasterki. Dynię obierz ze skórki i wydrąż pestki. Pokrój w grubą kostkę. Do garnuszka wlej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojonego pora. Duś do miękkości. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną marchewkę oraz dynię i zalej  bulionem. Gotuj pod przykryciem ok 20 min. Chwilę odczekaj, aby zupka nieco przestygła, a nastęnie ją zmiksuj. Na koniec dodaj jogurt lub śmietankę. Zupke możesz również przyozdobić gotowaną marchewką lub natką pietruszki. Będzie pięknie wyglądać:)
 

5 komentarzy:

  1. Czy mama karmiąca może taką zupkę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mama karmiąca może taka zupke jak i każdą inną potrawę bo mleko nie tworzy się z żołądka tylko z krwi ;-) zajrzyj na blog Hafija.pl tam jest wszystko o KP :-D

      Usuń
    2. Mama karmiąca może taka zupke jak i każdą inną potrawę bo mleko nie tworzy się z żołądka tylko z krwi ;-) zajrzyj na blog Hafija.pl tam jest wszystko o KP :-D

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. U Nas też ostatnio zupka dyniowa króluje :) Jeszcze w kolejce czeka ciasto dyniowe do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń