sobota, 24 października 2015

Warzywne kuleczki


Zapraszamy na bardzo smaczne, mięciutkie warzywne kuleczki zrobione z sezonowych warzyw. Kuleczki mogą stanowić dodatek do drugiego dania, ale również można je wykorzystać jako samodzielną przekąskę na piknik.




Składniki:
5 różyczek brokuła
5 różyczek kalafiora
1 jajo
50 g żółtego sera
Szczypta soli
Siemię lniane (opcjonalnie)



Sposób przygotowania:
Różyczki kalafiora i brokuła umyj, a następnie zmiksuj. Odciśnij sok, który powstał w czasie miksowania. Zmiksowane warzywa przełóż do oddzielnych naczyć i dodaj do nich starty żółty ser, jajo oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Formuj kuleczki o średnicy 3 cm, a następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 15 min. Kuleczki przed upieczeniem możesz obtoczyć w siemieniu lnianym. 




6 komentarzy:

  1. czy mrożone warzywa mam najpierw ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, wystarczy je rozmrozić i odcisnąć z nich wodę. A później postępować dalej według przepisu.

      Usuń
  2. Dobre pytanie. Czy warzywa miksujemy surowe czy gotowane?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre pytanie. Czy warzywa miksujemy surowe czy gotowane?

    OdpowiedzUsuń