czwartek, 19 grudnia 2013

Barszczyk czerwony



Korzystając z okazji, że Święta tuż tuż, postanowiłam przygotować przepis na barszcz czerwony w wersji dla najmłodszych.
Barszczyk jest pyszny, słodziutki i łatwy w przygotowaniu.
Wydaje mi się, że szybko przypadnie naszym Pociechom do gustu, nie tylko w Święta.
Możemy serwować go już od 7-miesiąca życia. 




Składniki na jedną porcję barszczu:

1/2 marchewki
1/2 pietruszki
1/2 ziemniaka
1 burak 
ok. 2 łyżeczek surowego mięsa z królika lub indyka
kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Uwaga: w pierwszych miesiącach rozszerzana diety Diecka zrezygnowałam z selera, ze względu na fakt, że należy do najczęściej uczulających warzyw. 




Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę, ziemniaka i pietruszkę gotujemy do miękkości. W osobnym garnku gotujemy buraka, jeszcze w innym garnku gotujemy umyte mięsko. 
Ugotowane składniki miksujemy do konsystencji z fotografii i dodajemy  kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, mieszamy i gotowe.



Smacznego Maluszku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz