piątek, 13 grudnia 2013

Rozprawka na temat kaszki

Kaszka jest nieodłącznym elementem diety Dziecka. Gdybyśmy przeprowadzili ankietę, na temat kaszki, okazałoby się, że większość z nas kojarzy ją właśnie z okresem dzieciństwa. Na poczatku rozszerzania diety Dziecka, kaszka stanowi pierwsze, stałe śniadanie, później podawana jest również na kolację.

Przygodę z kaszką zaczynamy od: kaszki manny, kaszki kukurydzianej lub płatków ryżowych.
Z wprowadzeniem kaszki manny łączy się pojęcie wprowadzenia glutenu czyli białka zawartego w zbożach tj. pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie.
Ekspozycja na gluten powinna odbywać się stopniowo, dlatego kaszkę wprowadzamy małymi porcjami, po 2-3 gramy (1/2 łyżeczki) ugotowane w 100 ml wody lub zupki. Podajemy ją Dziecku przed południem, by móc zaobserować ewentualne objawy jej nietolerancji przez organizm.

Jestem zwolenniczką tradycyjnych kaszek. Nie zdarzyło mi się kupić kaszki smakowej (owocowej). Wolę naturalne i sprawdzone składniki, więc robię ją sama.
W tym celu dodaję do kaszki wcześniej przygotowane owoce, na początku były to prażone jabłka bądź jagody, póżniej, w zależności od wieku Dziecka gruszki, brzoskiwnie, banany, itd.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz