środa, 12 lutego 2014

Zupka brokułowa




Szybka w przygotowaniu i bardzo zdrowa zupka brokułowa.
Jest świetną alternatywą dla zupek marchwiowych. Doskonała na każdą porę roku. U nas najczęsciej gości w sezonie zimowym.
Można ją podać Dziecku już po skończeniu 7 miesiąca.






Składniki: 
- 5 różyczek brokuła
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka masła (lub oliwa z oliwek),
- ½ lub całe żółtko jaja kurzego ugotowanego na twardo



Sposób przygotowania: 
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaka umyć, obrać i ugotować do miękkości. Różyczki brokuła umyć i dodać do gotujących się warzyw na 8-10 minut przed końcem gotowania (aby w pełni skorzystać z wartości brokuła, ważne jest, aby go nie przegotowywać). Następie warzywa zmiksować i dodać masła lub oliwy z oliwek oraz rozdrobnione żółtko. Podawać po przestudzeniu.








2 komentarze:

  1. Mniam! A jakie brokuły polecacie dla maluchów? Są jakieś mrożonki pewne?

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ! jutro się za to zabieram :)

    OdpowiedzUsuń