poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pieczone pierożki z warzywami

 

Chrupiące pierożki zachwycą każdego, nie tylko Dzieci. Są niezwykle smaczne i apetyczne. W przepisie farsz zrobiłam z kukurydzy, cukinii i czerwonej fasoli, ale możecie dodać do niego sosu pomidorowego i nabiorą bardziej meksykańskiego charakteru. Tak naprawdę farsz możecie zrobić ze wszystkiego, a przy okazji Świąt, może to być również kapusta z grzybami:-)


 

 

 

Składniki (15 szt):

Szklanka mąki

1 jajo

1,5 łyżki śmietany

Odrobina masła

Szczypta soli

½ cukinii

½ kolby kukurydzy

3 łyżki czerwonej fasoli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mąkę zagnieć ze śmietaną, masłem, jajkiem oraz szczyptą soli. Następnie uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 min. Umyj warzywa. Kukurydzę i fasolę ugotuj. Cukinię pokrój w kosteczkę i chwilę podsmaż na patelni. Wszystkie warzywa przełóż do miseczki i wymieszaj. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 2 mm. Za pomocą szklanki wytnij małe kółeczka,  nałóż na nie warzywny farsz i formuj pierożki zlepiając brzegi ciasta. Pierożki ułóż na blaszce do pieczenia. Wierzch pierożków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 min do uzyskania złotego koloru. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz