poniedziałek, 4 stycznia 2016

Tartaletki migdałowo-gruszkowe

 

W mgnieniu oka się je przygotowuje, w tym samym mgnieniu rozpływają się w buzi ;-) Są niezwykle miękkie i bardzo smaczne. Przepis jest bardzo prosty, a efekt wyśmienity! Dodatkowo tartaletki nie zawierają mąki, co jest z pewnością ich dodatkowym atutem. Zamiast gruszek możesz użyć owoców sezonowych lub tych, które uwielbia Twoje Dziecko.

 

 

Składniki:

1 gruszka

70 g zmielonych migdałów

Łyżka płatków migdałowych

1 jajo

2 łyżki miodu

1 łyżka cytryny

 

 
 

Sposób przygotowania:

Gruszkę umyj, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń z niej gniazda nasienne. Dwie ćwiartki gruszki zmiksuj na gładki mus, a pozostałe dwie pokrój w cienkie paseczki.

Na patelni rozgrzej łyżkę miodu z cytryną. Pozostałe składniki czyli: zmielone migdały, jajo, łyżkę miodu oraz mus gruszkowy dokładnie wymieszaj i wyłóż do foremek. Na wierzchu ciasta wyłóż delikatnie plasterki gruszki i polej sosem miodowo-cytrynowym.

Na koniec posyp tartaletki płatkami migdałów i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Podawaj po przestudzeniu.

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz