poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Pierogi z serem

 
Pierogi to tradycyjne danie z dzieciństwa. Wszyscy je uwielbiamy, niezależnie od wieku czy pory roku. W lecie możemy polać je musem truskawkowym, a zimą posypać cynamonem. Zjeść na ciepło lub na zimno. W każdej wersji są obłędne.

 

 
Składniki - ciasto na pierogi (na 15 szt):
1 szklanka mąki
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka oleju
1 jajo
szczypta soli
 
 
 
Składniki - farsz do pierogów:
250 g twarogu półtłustego
4 łyżki cukru
1 łyżka kaszy manny
1-2 żółtko
 
 
 
Sposób wykonania ciasta:
Na stolnicy usypujemy kopczyk z przesianej mąki. Na wierzchołku kopczyka robimy dołeczek, umieszczamy w nim jaja, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy gorącej wody i dokładnie zagniatamy. Pod koniec zagniatania ciasto powinno być elastyczne. Kiedy skończymy przykrywamy je ściereczką i odkładamy na bok na 30 minut.
Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypując niewielką ilością mąki. Przy pomocy szklanki wykrawamy koła. Na środku koła wykładamy odrobinę farszu, a następnie je zlepiamy.
 
Pierogi wrzucamy partiami do wrzącej, lekko osolonej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze przez minutę. Wyjmujemy na talerz, polewamy jogurtem lub/i posypujemy cynamonem.
 
 
 
Sposób wykonania farszu:
Twaróg przekładamy do miseczki, po czym solidnie rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy cukier, żółtko oraz kaszę mannę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
 
 



 
 
W materiale wykorzystano sztućce firmy Odiso, komplet dziecięcy, wersja satynowana. 
Do nabycia na 
www.sklep.odiso.pl  
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz