środa, 4 maja 2016

Krupniczek na cielęcince

 
 
Najlepszy! Ugotowany na cielęcince, która rozpływa się w ustach. Jest kleisty, gęsty, sycący, pełen zdrowej kaszy i pysznych warzyw. To pozycja obowiązkowa - gotujemy co tydzień, bo znika w zastraszającym tempie.
 

 


Składniki:
1,5 litr zimnej wody
200 g cielęciny
1,5 marchwi
1 pietruszka
2 ziemniaki
1/2 selera
4-5 łyżki kaszy jęczmiennej (średniej)
łyżeczka masła
ziele, liść laurowy
sól
 
 

Sposób przygotowania:
1. Do garnka wypełnionego wodą wkładamy cielęcinkę i gotujemy. Szumujemy po zagotowaniu.
2. Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. Ziemniaczki kroimy w kosteczkę. Przygotowane warzywa dodajemy do bulionu. Dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy.
3. Kiedy zupa zacznie się gotować dodajemy przepłukaną (kilkakrotnie) kaszę jęczmienną i masło. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. godzinę.
4. Mięsko z zupki wyciągamy, kropimy na drobne kawałeczki i wkładamy ponownie do zupy. Całość delikatnie mieszamy.
 
 
 
 
 

 
 
 
W materiale wykorzystano sztućce firmy Odiso, komplet dziecięcy, wersja złocona. 
Do nabycia na 
www.sklep.odiso.pl  



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz