niedziela, 8 maja 2016

Mini tarty z truskawkami


 
 
 
Cudowne babeczki, które urzekają nie tylko wyglądem ale również smakiem. Można je przygotować na każdą okazję i tą dużą i małą. Są proste w przygotowaniu.
Nie wymagają nawet użycia wałka:)
 
 
 
 
Składniki (3 porcje):
szklanka zmielonych płatków orkiszowych
3 łyżki oleju kokosowego/ masła
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru
4 łyżki mąki
3 truskawki
Budyń
 
 
 
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy lub masło rozpuść w rondelku, a następnie przelej do wcześniej zmielonych płatków orkiszowych i dodaj łyżkę miodu. Wyrób ciasto i wyłóż nim spód oraz boki foremki do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz przez 8-10 min do uzyskania złocistego koloru.
Równolegle przygotuj kruszonkę: zagnieć mąkę, cukier z łyżką masła. Rozsyp ją na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika. Zapiekaj przez kilka minut. Foremki i kruszonkę wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Przygotuj budyń wg przepisu na opakowaniu, po czym wyłóż go do foremek. Truskawki umyj i odszypułkuj. Pokrój w kosteczkę i połóż je na budyń. Całość posyp kruszonką. 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz