wtorek, 21 stycznia 2014

Buraczki z żółteczkiem




Szybki i prosty sposób na pyszny posiłek dla naszego Maluszka.
Wystarczy jedynie buraczek i żółteczko, aby stworzyć posiłek, który dostarczy naszemu Bobasowi sporą dawkę wapnia, żelaza, potasu, i magnezu oraz witaminy B i C.







Aby burak zachował swoje cenne właściwości powinien być upieczony lub ugotowany na parze. Taki sposób przygotowania gwarantuje wydobycie głębi smaku i wartości odżywczych zawartych w warzywie.
Dla Dziecka najlepszym sposobem przygotowania buraka jest ugotowanie go na parze.


Składniki:

2 buraczki
1/2 żółtka (po 7 miesiącu) lub 1 całe żółtko (po 10 miesiącu)
kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

Buraczki dokładnie umyć i ugotować na parze. Obrać ze skórki. Jajo ugotować na twardo. Buraczki zmiksować. Roztarte żółtko dodać do buraczków wraz z kilkoma kroplami oliwy z oliwek/oleju rzepakowego.


Smacznego



4 komentarze:

  1. Mojemu Hubisiowi na bank posmakuje :-)!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja proponuję wersję dla młodszych dzieci taką stosowałam u swojej córeczki nim dostała żółtko, buraczki poduszone z ziemniaczkami z odrobina pietruszki i masełka :) palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń