piątek, 10 stycznia 2014

Naturalny kisiel jabłkowy




Prosty, szybki i naturalny kisiel jabłkowy możemy robić naszym Dzieciom w każdym sezonie, bo jabłka u nas królują przez cały rok.




Składniki: 
2 jabłka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki wody


Wykonanie: 
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Jedno jabłko pokroić w kostkę i gotować w wodzie do uzyskania miękkości. Następnie zmiksować na gładki płyn. Drugie jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach i i wymieszać z wcześniej zmiksowanymi jabłkami.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w odrobinie wody do gładkiej konsystencji i wlać do wcześniej przygotowanego płynu ze startymi jabłkami. Postawić na ogień i ciągle mieszać, aż kisiel zgęstnieje i zagotuje się.
Podawać w temperaturze pokojowej.

Smacznego.



Dodatkowa informacja : Kisiel ze startym jabłkiem możemy podawać Dziecku około 8 miesiąca.
                                  Młodszemu Maluszkowi możemy podać kisiel w wersji zblendowanej (gładkiej).







5 komentarzy: