piątek, 3 stycznia 2014

Ale jaja....

Dziś kilka słów na temat jaj.
A skoro będzie o jajach, musi być też o kurkach, bo jajo zawsze idzie w parze z kurką, a kurka zawsze wiąże się z jajem.



Kiedy nasz Bobas skończy 7 misięcy wprowadzamy do Jego jadłospisu pół ugotowanego żółtka co drugi dzień.
Roztarte żółtko możemy podać na dwa sposoby: dodać do zupki warzywnej lub zupki mięsnej.
Pediatrzy radzą, aby dodawać żółtko jedynie do warzywnej zupki, gdyż żółtko jest na tyle zdrowe i pożywne, że w zupełności zastapi mięsko w zupce Maluszka.
Od 10 miesiąca życia możemy podawać naszemu Dziecku pół żółtka codziennie lub całe żółtko co drugi dzień.
Od 11 miesiąca życia wprowadza się 3-4 razy w tygodniu całe jajko gotowane na twardo.
Dziecku powyżej 1 roku,  jajko możemy podawać 4-5 razy w tygodniu.






Jakie jaja są najlepsze??
Oczywiście jaja, klasy A – czyli, jaja świeże; charakteryzujące się czystą, nie uszkodzoną skorupką; posiadające białko przezroczyste i klarowne;

0 – jajka z produkcji ekologicznej,
1 – jajka od kur, które mają wolny wybieg (to znaczy, że mogą wychodzić z kurnika na zewnątrz),
2 – jajka z chowu ściółkowego (mogą poruszać się wolno po całym kurniku),
3 –jajka pochodzące z chowu klatkowego.

Na każdym kupionym przez nas jaju widnieje kod (no chyba, że jaja dostajemy od naszej kochanej babci ze wsi, która hoduje szczęśliwe kurki, to wtedy kodu mieć nie będziemy).
Pierwsza cyfra oznacza warunki, w jakich jest hodowana kura, której jajka będzie jeść nasze Dziecko.
Najzdrowsze są jaja pochodzące z upraw ekologicznych, czyli takich w których kurki bezstresowo biegają po wolnym wybiegu beztrosko dziobiąc trawkę.













4 komentarze:

  1. Nigdy nie pamiętam tych oznaczeń, jajka staram się kupować u znajomej na wsi. Moja córa uwielbia jajka, mogłaby je jeść na śniadanie, obiad i kolację...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jesteście szczęściary, że możecie kupić jaja od szczęśliwych kurek. Nie dziwię się zatem Córci, że ma ochote na duże ilości jaj. Poprostu Córca wie co dobre. Pozdrawiam

      Usuń
  2. lubimy jaja i z supermarketów zawsze spr. oznaczenia, choć nijak się mają do wiejskich, często ekologicznych, ale niepotwierdzonych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, smak i kolor jaj od szczęśliwych kurek jest wyjątkowy. My również sięgamy po jaja ze sklepu, bo babcia mieszka zbyt daleko, abyśmy mogli codziennie jeść ekologiczne jaja.

      Usuń