niedziela, 20 listopada 2016

Cudne pyzy!



Kluska nad kluski!! Zna ją każda z nas!

 Tak mięciutka, tak pulchniutka, że rozpływa się w ustach. Uwielbiamy ja my - dorośli, uwielbiają je również dzieci. Znikają z talerza w mgnieniu oka. Dla mnie najlepsza z sosem, dla dzieci z masełkiem. 

Bez niej nie wyobrażam sobie polskiej kuchni!  




Składniki:

 300 g ugotowanych ziemniaków
 1 żółtko (użyłam przepiórcze)
 75 g mąki ziemniaczanej



Sposób przygotowania:

- Ugotowane (najlepiej poprzedniego dnia) ziemniaki przepuść przez praskę; 

- Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i żółtko;

- Ciasto zagnieć i uformuj w dłoniach małe kuleczki;

- Trzonkiem drewnianej łyżki zrób w nich wgłębienie;

- Kluseczki wrzuć do gotującej się osolonej wody; 

- Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię;

- Podawaj z sosem lub roztopionym masełkiem; 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz