piątek, 18 listopada 2016

Pizza ziemniaczana

Ta pizza jest inna niż wszystkie. Dlaczego??? Bo jest zrobiona bez dodatku drożdży! 

Jej tajemnica tkwi w ziemniaczanym spodzie, który z zewnątrz jest chrupiący, a w środku miękki i bardzo delikatny. 




Składniki (8 szt):

½ kg ziemniaków
1 jajo
bazylia,

oregano
3 pomidory
1 czerwona cebulka
2 garście szpinaku
Szczypta soli


Sposób przygotowania:

- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. 

- Przestudzone przepuść przez praskę lub dokładnie zmiksuj. 

- Następnie dodaj do nich jajko, przyprawy oraz szczyptę soli. 

- Całość dokładnie wymieszaj.

- Uformuj małe placuszki i wyłóż je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. 

- Piecz przez 15 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 

- Pomidory obierz ze skórki i smaż do otrzymania konsystencji gęstego sosu. 

- Szpinak zblanszuj. 

- Cebulkę pokrój w talarki. 

 - Przygotowany sos wylej na spód pizzy, wyłóż cebulkę i szpinak. 

Całość ponownie umieść w piekarniku i piecz przez 20 min.  








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz