zajadam szpinak
piątek, 18 listopada 2016
Pizza ziemniaczana
Ta pizza jest inna niż wszystkie. Dlaczego??? Bo jest zrobiona bez dodatku drożdży!
Jej tajemnica tkwi w ziemniaczanym spodzie, który z zewnątrz jest chrupiący, a w środku miękki i bardzo delikatny.
Składniki (8 szt):
½ kg ziemniaków
1 jajo
bazylia,
oregano
3 pomidory
1 czerwona cebulka
2 garście szpinaku
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości.
- Przestudzone przepuść przez praskę lub dokładnie zmiksuj.
- Następnie dodaj do nich jajko, przyprawy oraz szczyptę soli.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Uformuj małe placuszki i wyłóż je na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
- Piecz przez 15 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Pomidory obierz ze skórki i smaż do otrzymania konsystencji gęstego sosu.
- Szpinak zblanszuj.
- Cebulkę pokrój w talarki.
- Przygotowany sos wylej na spód pizzy, wyłóż cebulkę i szpinak.
Całość ponownie umieść w piekarniku i piecz przez 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Nowszy post
Starszy post
Strona główna
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz