piątek, 25 listopada 2016

Rolada żyrafa

 
 
Ciasto niespodzianka! 
Idealna na imprezę urodzinową Twojego Dziecka, Święta czy niedzielę.
Podstawę stanowi tradycyjna, biszkoptowa rolada.
Nadzienie możecie przygotować według Waszego uznania.
Efekt zawsze będzie taki sam - zachwycający!



 

    Składniki:
  • 5 jaj (1 szt + 4 szt)
  • 100 g cukru kryształu (20 g + 80 g)
  • 80 g mąki (20 g + 60g)
  • 20 g kakao
  • Odrobina masła
  • Szczypta soli

 

 
Sposób przygotowania:

I etap - przygotowujemy żółte cętki
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Na początek weź 1 jajo, dodaj szczyptę soli i ubij pianę.
  • W trakcie ubijania dodaj 20 g cukru i ubijaj do momentu uzyskania lśniącej piany.
  • Następnie dodaj 1 żółtko.
  • Na koniec wsyp przesianą mąkę (20 g).
  • Całość delikatnie wymieszaj i przełóż masę do rękawa cukierniczego.
  • Papier do pieczenia wysmaruj odrobiną masła.
  • Naciskając rękaw z masą, rysuj na papierze do pieczenia kontury skóry żyrafy.
  • Blachę z ciastem włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 4 minuty.
  • Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.

 

 
II etap -  przygotowujemy brązową skórę
  • Do reszty białek dodaj szczyptę soli oraz 80 g cukru i ubijaj do otrzymania lśniącej piany.
  • Dodaj żółtka i całość delikatnie wymieszaj.
  • Na sam koniec dodaj mąkę (60 g) i kakao. Wymieszaj.
  • Gotową masę wylej na blaszkę z upieczonym wzorem i ponownie wstaw do piekarnika (150 stopni) na 15 min.
  • Upieczoną roladę wyjmij z pieca. Po przestygnięciu zwiń w rulon razem z papierem do pieczenia. Dzięki takiemu zabiegowi unikniesz zlepienia się ciasta.
  • Roladę możesz przełożyć masą budyniową i świeżymi owocami.
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz