środa, 27 listopada 2013

Jesteśmy jagódki, czarne jagódki


Bohaterem dzisiejszego postu są jagody. Jagody były podstawą domowej apteczki naszych babć. Nie może więc zabraknąć ich również w Naszej kuchni. W mojej Kuchni Jagody królują :)

Świeże jagody możemy kupić w lipcu i sierpniu, ale na pozostałą część sezonu możemy je sobie przygotować - zamrozić lub/i ususzyć, aby były obecne w kulinarnym świecie Dziecka przez cały rok.
Jagody możemy wprowadzić do diety Maluszka już po 6 miesiącu życia, czyli zaraz po wprowadzeniu jabłka.




W literaturze podkreśla się dobroczynne właściwości jagód. Owoce jagód są źródłem kwasu foliowego. Zawierają ogromną ilość błonnika. Neutralizują wolne rodniki, zabijają wirusy i bakterie, obniżają poziom złego cholesterolu. Uelastyczniają naczynia krwionośne, biorą udział w produkcji czerwonych krwinek, skutecznie przeciwdziałają anemii. Mają zbawienny wpływ na wzrok.


W diecie Dziecka jagody są używane jako środek przeciwbiegunkowy. Hamują i uszczelniają przepuszczalność błon śluzowych przez co zmniejszają wydalanie wody z organizmu. Dzięki dużej zawartości garbników jagody neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit.




























Sposób przygotowania:

Miksowane jagody:
Jagody należy umyć i ugotować na parze. Zmiksować lub rozdrobnić widelcem. Podawać po przestudzeniu.

Napar z jagód:
3 łyżki suszonych jagód opłukać, a następnie zalać szklanką zimnej wodą. Zagotować. Po przestudzeniu napar podawać dziecku 3 razy dziennie.




2 komentarze:

  1. W moim domu rodzinnym jagody są ZAWSZE zamykane w słoikach z lekkim syropem, ponieważ na wigilijnym stole nie może zabraknąć klusek z makiem i jagodami na gorąco <3 Już nie mogę się doczekać!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wigilijne kluski z makiem i jagodami to dla mnie nowość. Musimy pochodzić z różnych regionów Polski:-) U nas na stole wigilijnym królują kluski z makiem, miodem i rodzynkami, ale z przyjemnością spróbowałabym opcji z jagodami. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń