poniedziałek, 11 listopada 2013

Kolorowe, warzywne Trio


Długi listopadowy weekend za nami. Niestety pogoda nas zbytnio nie rozpieszczała. Jak dla mnie było ewidentnie zbyt mało słońca. A jak często w takich chwilach bywa, kiedy za oknem pochmurno i chłodno, zwiększa się ochota na słodkości, więc nie obyło się i tym razem bez obżarstwa.
Ale dzisiaj nie będzie o słodyczach. Na nie przyjdzie czas w kolejnych odsłonach bloga, a uwierzcie, będzie ich całe mnóstwo.

Poruszamy się chronologicznie po kulinarnym świecie dziecka, więc w dalszym ciągu Zajmujemy się kuchnią niemowlęcia po 6 miesiącu życia, czyli jesteśmy na etapie papek i przecierów.
Z warzyw znamy już marchew, po częsci dynię i ziemniaka. Przyszła kolej na następne warzywne trio, czyli brokuł, cukinię i powtórkę z dyni.








Jak wcześniej wspominałam dynia jest warzywem szczególnie poważanym przez dzieci, stąd zasługuje na kolejną swoją odsłonę.
Cukinia jest delikatna i lekkostrawna, a brokuł zdrowy, coraz częściej przypisuje mu się właściwości anynowotworowe.
Zapraszam do wypróbowania.





Papka z brokuła
Obcinamy różyczki brokuła od łodygi, dokładnie je myjemy i gotujemy na parze do uzyskania miękkości.
Następnie różyczki miksujemy wraz z kilkoma kroplami oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Jeżeli papka jest zbyt gęsta dodajemy wodę (niegazowaną, niskomineralizowaną, niskosodową).
Podajemy po przestudzeniu.




Przecier z cukinii
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w koste lub  plastry. Następnie gotujemy ją na parze lub w wodzie do uzyskania miękkości.
Miksuejmy wraz z kilkoma kroplami oliwy z oliwek lub oleju rzepakowago.
Podajemy po przestudzeniu.




Przecier z dyni
Dynię myjemy. kroimy na części, obieramy ze skórki i pozbywamy się częsci z pestkami.
Na przecier potrzebujemy 300 gram miąższu z dyni.
Następnie gotujemy go w malej ilości wody do uzyskania mękkości. Miksuejmy wraz z kilkoma kroplami oliwy z oliwek lub oleju rzepakowago.
Podajemy po przestudzeniu.




Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz