czwartek, 21 listopada 2013

Nowość w diecie Dziecka - Mięso


Kiedy nasze Maluszki oswoiły się ze smakami naszych warzywnych „zupek-papek”,  przyszedł czas na wprowadzenie do jadłospisu nowego produktu w postaci - mięsa.
Mięso jest ważnym elementem diety Dziecka, stanowi źródło pierwszego pełnowartościowego białka, dostarcza tłuszcze i węglowodany.    
Tak naprawdę, wprowadzenie mięsa powinno nastąpić ok. tygodnia, dwóch od wprowadzenia warzywnych zupek. Przyjęło się, że pierwsze porcje mięska powinny stanowić dodatek do zupy w ilości ok. 10 gram mięsa surowego tj. 2 łyżeczek. W późniejszym okresie tj. ok. 8 miesiąca ilość mięsa należy zwiększyć do 3 łyżeczek, a 10 miesiącu do 4 łyżeczek.    
Wybierając mięso powinniśmy pamiętać, że mięso powinno pochodzić z pewnego źródła, powinno być świeże, bez skóry i kości.
Na początku najlepszym wyborem jest białe, delikatne mięso, czyli mięso królika lub indyka.




Mięso gotujemy w oddzielnym garnuszku, miksujemy i dodajemy do „zupki papki”. Możemy również dodać ugotowane mięso do wcześniej przygotowanych warzyw i razem je zmiksować. Wszystko zależy od Nas, jaką formę przygotowania wybierzemy. 
Musimy pamiętać, że konsystencja pierwszych mięsnych zupek musi być mocno papkowata, dopiero z upływem wieku Dziecka (czyli. ok. 8, 9 miesiąca) , struktura mięsa i zupek powinna się zmienić na bardziej grudkowatą.

Dopiero po 10 miesiącu możemy ugotować zupkę na wywarze mięsnym. Oczywiście musimy pamiętać, że mięso musi być bez skóry i kości.
Jeżeli Dziecko jest alergikiem lepiej z zupkami gotowanymi na mięsie poczekać nawet do 3 urodzin.


1 komentarz:

  1. Kurcze... a ja gotuje golonkę indyczą właśnie z kością ale bez skóry. Dlaczego nie wolno gotować zupek z kośćmi?

    OdpowiedzUsuń